WUSHU KUNG-FU » Curs formare si perfectionare arbitri WUSHU: Sanda/Qinda/Taolu

Curs formare si perfectionare arbitri WUSHU: Sanda/Qinda/Taolu

 banner romania wushu mic
Pentru buna desfasurare a competitiilor de anul acesta, dar si pentru aprofundarea notiunilor de arbitraj si a regulamentelor de concurs, de catre arbitri, antenori si instructori, cursul pentru formare si perfectionare arbitri Sanda/Qinda/Taolu va avea loc sub urmatoarea structura:
 • 15.02 – 04.03 2016: studiu individual, sub indrumarea Colegiului Arbitrilor (optional)
 • 05-06.03.2016: curs teoretic, curs practic, analiza video, examen (Bucuresti – Complexul Sportiv National Lia Manoliu)
Programul cursului din 5-6 martie este:
5 martie: 
 • 09:00-12:00 curs teoretic Sanda/Qinda/Taolu
 • 12:00-13:00 pauza de masa
 • 13:00-17:00 curs practic, analiza video
6 martie:
 • 08:00-10:00 examinare practica (va rugam sa aveti echipament de sport)
 • 10:00-12:00 examinare teoretica si video
Lectorii cursului:
 • Claudiu Calmuschi – arbitru international Sanda/Qinda
 • Sonia Grindeanu – arbitru international Taolu
Antrenorii si instructorii care vor participa la curs pentru a intelege principiile fundamentale ale arbitrajului si nu pentru a deveni arbitri, nu sunt obligati sa sustina examenul de certificare arbitru si nu li se vor percepe taxe de participare.
 
Modalitatea desfasurarii examenului poate fi gasita pe site, in cadrul ROF al Colegiului Arbitrilor: http://wushu.ro/wp-content/uploads/2011/05/ROF-arbitri-Wushu-2015.pdf , capitolul IV. Asa cum veti vedea, dupa studierea modalitatii de examinare, fiecare candidat (fie el la Sanda/Qinda sau Taolu) va trebui sa execute un Taolu, stabilit inainte de Colegiul Arbitrilor, precum si tehnici de baza din Wushu. Pentru acest modul, se accepta orice Taolu traditional sau modern pe care candidatul il cunoaste, cu conditia sa nu fie mai scurt de 15 secunde, precum si executarea catorva tehnici de baza din Wushu. In cazul arbitrilor de Sanda/Qinda, Taolu-ul prezentat la examen va consta din gestica arbitrului de centru, ce va fi predata la curs. Pentru arbitrii care au oficiat la CN din ultimii 2 ani, categoriile vor fi acordate in functie de punctajul obtinut la examen, conform ROF. Arbitrii cu o vechime mai mica de 2 ani, vor putea primi maxim categoria a III-a de arbitru, indiferent de scorul obinut la examen.
Atat tematica, cat si modalitatea de desfasurare a cursului, inclusiv examinarea, sunt in conformitate cu regulamentele Federatiei Internationale de Wushu (IWUF) si ale Federatiei Europene de Wushu Kung-Fu (EWUF).
Costurile de participare pentru candidatii ce doresc sa obtina certificarea de arbitru sunt de 100 de lei/persoana si includ materiale didactice in format electronic, curs, examinare finala, certificat de arbitru (in caz de reusita). 
 
Pentru arbitrii deja formati, care vor sustine examenul de reactualizare a cunostintelor, nu se vor percepe costuri de participare la acest curs.
 
Atentie! Fiecare club sportiv este sfatuit sa trimita la curs cel putin 1 persoana pentru Taolu si 1 persoana pentru Sanda/Qinda, in vederea certificarii, deoarece, incepand cu CN Wushu Kung-Fu traditional 5-6 iunie 2016, se vor aplica penalizari financiare cluburilor ce nu participa, la campionat, cu cel putin un arbitru.
Va reamintim faptul ca arbitrii sunt remunerati la fiecare campionat national, pentru activitatea prestata. Incepand cu CN Wushu din 12 martie 2016, remunerarea se va face in functie de categoria arbitrului (I, II, III), dar si de conduita si activitatea sa din timpul campionatelor. Asadar, este in interesul arbitrilor sa avanseze in categorie si sa incerce sa arbitreze cat mai corect in timpul campionatelor.
Candidatii pot opta sa se inscrie atat inca de la prima etapa a modulului (studiul individual, sub indrumarea CA), cat si direct in a doua etapa, aceea de curs efectiv si examinare, costurile ramanand aceleasi in orice varianta.
Termen limita de inscriere, la ro.wushu@gmail.com: 
 • 12 februarie  – pentru beneficierea primei etape a modulului (se vor transmite, electronic, materiale didactice si exemple video de analizat)
 • 1 martie – direct pentru curs si examen
In data de 5 martie (sambata), in pauza dintre sesiunile cursului, se poate lua masa de pranz la Hotel Sport. Cei care doresc acest lucru sunt rugati sa anunte odata cu inscrierea la curs, costurile fiind de aproximativ 20 de lei. 
 
Atentie! Cei care se inscriu dupa termenul limita (1 martie) vor achita taxa majorata cu 100%, respectiv 200 lei/candidat.
Colegiul Arbitrilor

Comments are closed.